Ziti med Tomater og Mozzarella
Jeg og pappa så på Sopranos (veldig bra serie, 10/10) og der nevnte de "ziti" noen ganger. Dette er en ziti med masse mozzarella og tomater som skal bakes i ovnen. Bruk gjerne gode tomater for ekstra smak, f.eks. San Marzano tomater på boks.
Ingredienser
- 2 ss usaltet smør
- 2 ss hvetemel
- Helmelk (til bechamelsausen)
- 250g revet parmesan
- Salt og pepper
- Olivenolje
- 60g pancetta eller bacon, finhakket
- 1 gul løk, finhakket
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- ½ ts tørket chiliflak
- 2 ss tomatpuré
- 1200g hermetiske hele tomater (3 bokser)
- 450g pasta (ziti eller penne)
- 450g fersk mozzarella, i skiver
Fremgangsmåte
- Lag en bechamelsaus: Smelt smøret i en kjele til det skummer. Rør inn melet og visp kontinuerlig. Tilsett varm melk litt etter litt mens du visper. Kok opp og la småkoke i 5 minutter til sausen tykner. Ta av varmen og rør inn 200g av parmesanen. Sett til side.
- Varm olivenolje i en stor kjele. Stek pancettaen til den er sprø.
- Tilsett løk, hvitløk, chiliflak, salt og pepper. Stek til løken er myk og gyllen.
- Rør inn tomatpuré og stek i et par minutter.
- Tilsett de hermetiske tomatene og knus dem med en sleiv. La sausen småkoke i 15-20 minutter.
- Kok pastaen al dente i saltet vann.
- Bland pastaen med tomatsausen og bechamelsausen.
- Ha blandingen over i en ildfast form. Topp med skiver av fersk mozzarella og resten av parmesanen.
- Stek i ovnen ved 200°C i 25-30 minutter til osten er gyllen og bobler.
- La retten hvile i noen minutter før servering.
Sausen kan lages en til to dager i forveien.