Tarte Tatin
Opp-ned epleterte, på en måte.
Ingredienser
Saus og epler:
- 7-8 Pink Lady eller andre røde epler
- 200g lønnesirup
- 75g eplebrandy
- 2 ts eplecidereddik
Deig (gir to deiger):
- 340g usaltet smør
- 2 ts sukker
- 1 ts salt
- 0,5 dl til 1,5 dl iskaldt vann
Karamell:
- 200g sukker
- 45g usaltet smør
Fremgangsmåte
- Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernen. Plasser dem stående i en ildfast form.
- Hell over lønnesirup, eplebrandy og eplecidereddik. Dekk formen med aluminiumsfolie.
- Stek i ovnen ved 135°C i 1-2 timer til eplene er møre men fortsatt holder formen.
- For deigen: Kjøl halvparten av smøret i fryseren i 10 minutter og rasp det. Skjær resten av smøret i tynne skiver og hold det kaldt.
- Bland mel, sukker og salt i en bolle. Tilsett smøret og arbeid det raskt inn i melet.
- Tilsett iskaldt vann litt etter litt til deigen samler seg. Unngå å overarbeide deigen. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
- Reduser væsken fra eplene i en kjele til den blir tykk og sirupsaktig. Sil og sett til side.
- Lag karamell ved å smelte sukkeret forsiktig i en stekepanne til det er gyllent. Rør inn smøret.
- Legg eplene med den runde siden ned i karamellen i stekepannen eller en ildfast form som tåler ovn.
- Kjevle ut deigen til en sirkel som dekker formen. Legg deigen over eplene som et lokk.
- Stek ved 220°C i 20 minutter, deretter ved 175°C i 25-45 minutter til deigen er gyllen.
- La kaken hvile i 10 minutter før du forsiktig vender den opp-ned på et fat. Pensle eplene med den reduserte sausen.
Bør serveres med vaniljeiskrem :)