Ånund's Kjøkken

Tarte Tatin

Opp-ned epleterte, på en måte.

Ingredienser

Saus og epler:

Deig (gir to deiger):

Karamell:

Fremgangsmåte

  1. Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernen. Plasser dem stående i en ildfast form.
  2. Hell over lønnesirup, eplebrandy og eplecidereddik. Dekk formen med aluminiumsfolie.
  3. Stek i ovnen ved 135°C i 1-2 timer til eplene er møre men fortsatt holder formen.
  4. For deigen: Kjøl halvparten av smøret i fryseren i 10 minutter og rasp det. Skjær resten av smøret i tynne skiver og hold det kaldt.
  5. Bland mel, sukker og salt i en bolle. Tilsett smøret og arbeid det raskt inn i melet.
  6. Tilsett iskaldt vann litt etter litt til deigen samler seg. Unngå å overarbeide deigen. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  7. Reduser væsken fra eplene i en kjele til den blir tykk og sirupsaktig. Sil og sett til side.
  8. Lag karamell ved å smelte sukkeret forsiktig i en stekepanne til det er gyllent. Rør inn smøret.
  9. Legg eplene med den runde siden ned i karamellen i stekepannen eller en ildfast form som tåler ovn.
  10. Kjevle ut deigen til en sirkel som dekker formen. Legg deigen over eplene som et lokk.
  11. Stek ved 220°C i 20 minutter, deretter ved 175°C i 25-45 minutter til deigen er gyllen.
  12. La kaken hvile i 10 minutter før du forsiktig vender den opp-ned på et fat. Pensle eplene med den reduserte sausen.

Bør serveres med vaniljeiskrem :)

← Tilbake til oppskrifter