Eplepai
Amerikansk eplepai, min favoritt pai! Anbefales i kombinasjon med en god dessertvin.
Ingredienser
Paibunn
- 315 g hvetemel
- 0,5 ss sukker
- 0,5 ts havsalt
- 225 g kaldt usaltet smør, kuttet i små terninger
- 7-8 ss iskaldt vann
Eplefyll
- 5 - 6 epler, skrelt og kuttet i skiver
- 1 ½ ts kanel
- 8 ss usaltet smør
- 3 ss hvetemel
- 0,6 dl vann
- 2,5 dl sukker
- 1 egg + 1 ss vann (til pensling)
Fremgangsmåte
Paibunn
- Bland mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett det kalde smøret og kjør til du har en smulete konsistens med små smørbiter.
- Tilsett iskaldt vann litt etter litt til deigen begynner å samle seg. Ikke overarbeid deigen.
- Del deigen i to, form til flate skiver, pakk inn i plastfolie, og sett til kjøling i minst 1 time.
Sette sammen paien
- Forvarm ovnen til 220°C.
- Smelt smør i en kjele over middels varme. Rør inn melet og la det småkoke i 1 minutt. Tilsett vann og sukker, kok opp og la småkoke i 3 minutter. Ta av varmen.
- Bland de skivede eplene med kanel i en stor bolle. Hell sausen over eplene og rør godt.
- Kjevle ut en av paideigene til en sirkel på ca. 30 cm og legg i en 23 cm paiform. Tilsett eplefyllet, og pass på å ikke få fyll på kantene.
- Kjevle ut den andre paideigen, skjær i strimler og legg som et flettemønster over paien. Pensle med egg og vann.
- Stek paien i 50 - 60 minutter på 190 grader.
- La paien hvile litt før servering.